dinsdag 14 juli 2020
// ACTUEEL

‘De dokter hield het op een buikgriep’

De toestand van het schippersechtpaar uit Ouderkerk aan den IJssel is nog steeds zorgelijk. Het echtpaar ligt sinds woensdag op de intensive care nadat ze urenlang in contact zijn geweest met grote hoeveelheden giftig gas in het ruim; de meldt de brandweer.

Het binnenvaartschip zou een lading hebben overgenomen van een zeeschip. Om insecten en ander ongedierte weg te houden worden daar stoffen aan toegevoegd, meldt de vereniging ASV.

Op rivier de Lek ter hoogte van Nieuwegein begon het echtpaar zich ziek te voelen. Hierop besloten ze de dokter te bellen. Die hield het echter op een buikgriep. Toen de klachten erger werden, en ook de hond welke aan boord was deze klachten begon te vertonen, is er met het alarmnummer 112 gebeld. Hulpdiensten hebben hierop het echtpaar van boord gehaald en met spoed overgebracht naar het ziekenhuis.

In de lading zat volgens de Algemeene Schippers Vereeniging (ASV) 15 parts per million (ppm), terwijl dat maximaal 0,2 ppm mag zijn. De bemanning zou hier uren lang in hebben rondgelopen. De mensen hebben hartklachten en zijn hierdoor op de intensive care terecht gekomen. Het desbetreffende schip, de Fox, ligt nog steeds in de Lek in Nieuwegein. Volgens hulpdiensten is er geen gevaar voor de omgeving.

Foto: De milieu ongevallen dienst voert metingen uit op- en rondom het binnenvaartschip de ‘Fox’ • RIVM

Hulpdiensten hebben andere schepen getraceerd welke ook een lading hebben overgenomen van het zeeschip. Deze schepen zijn inmiddels ingelicht door Rijkswaterstaat en de Inspectie SZW. Op last van de Inspectie SZW mogen vijf schepen niet meer verder varen.

Kijk ook naar

Traumahelikopter ingezet bij medische noodsituatie Krimpen aan den IJssel

Hulpdiensten zijn zondagavond 3 mei omstreeks kwart over negen met spoed opgeroepen voor een medische …

Snorfietser zwaargewond na ongeval Lekkerkerk

Hulpdiensten zijn zondagmiddag 3 mei met spoed opgeroepen voor een ongeval op de Van Zoestkade …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *