woensdag 23 oktober 2019
// ACTUEEL
Home » Politie » Minister beantwoordt kamervragen na mishandeling medewerker Penitentiaire Inrichting

Minister beantwoordt kamervragen na mishandeling medewerker Penitentiaire Inrichting

De Minister voor Rechtsbescherming Sander Dekker (VVD) heeft vrijdag 20 september gereageerd op schriftelijke vragen van PVV-kamerlid Markuszower over de mishandeling van een medewerker van de penitentiaire inrichting Krimpen aan den IJssel.

Donderdag 15 augustus werd hier een medewerker geschopt en geslagen door een gedetineerde. De medewerker werd hierbij bewusteloos achtergelaten door de gedetineerde.

‘Kunt u tot in detail vertellen wat er is gebeurd en zo nee, waarom niet?’

Een aantal gedetineerden was onder toezicht van een PIW’er de afdeling aan het reinigen. Tussen twee gedetineerden is onenigheid ontstaan. Toen de PIW’er deze twee gedetineerden daarop sommeerde naar hun cel te gaan, heeft een van hen de medewerker geslagen. De medewerker kwam hierdoor ten val en raakte bewusteloos. Andere gedetineerden ter plaatse hebben daarop ingegrepen en alarm geslagen. De gewonde medewerker is door het gealarmeerde personeel geholpen. De agressieve gedetineerde is in strafcel geplaatst. De medewerker is nazorg geboden.

Sander Dekker, Minister voor Rechtsbescherming

Deelt u de mening dat dit nooit had mogen gebeuren? Zo nee, waarom niet? Zit deze gedetineerde momenteel nog steeds in een isoleercel? Zo nee, waarom niet? Bent u bereid ervoor te zorgen dat hij daar weer zo snel mogelijk terug geplaatst wordt? Zo nee, waarom niet?

Geweld tegen personeel vind ik onacceptabel. De gedetineerde is bestraft met de wettelijke maximumstraf van veertien dagen verblijf in de strafcel. Daarnaast is de gedetineerde overgeplaatst naar een andere penitentiaire inrichting waar hij in een regime met minder interne vrijheden is geplaatst. Er is aangifte gedaan van poging tot doodslag. Door deze maatregelen wordt onderstreept dat dit gedrag onacceptabel is.

Sander Dekker, Minister voor Rechtsbescherming

Welke maatregelen gaat u nemen om ervoor te zorgen dat het personeel in gevangenissen weer de baas wordt in de gevangenissen en hun veiligheid gegarandeerd kan worden?

Het personeel van de Dienst Justitiële Inrichtingen moet in een veilige omgeving hun werk kunnen doen. Medewerkers zijn de baas. Zij stellen de grenzen en grijpen in als die grenzen worden overschreden. Ze hebben de positie en de middelen om de orde en veiligheid in de inrichtingen te bewaken. Ik werk aan het versterken van die positie. Daarover heb ik uw Kamer recentelijk geïnformeerd.2 Ook de verscherpte aanpak van contrabande en het tegengaan van voortgezet crimineel handelen draagt bij aan de veiligheid in het gevangeniswezen.

Sander Dekker, Minister voor Rechtsbescherming

Bron: Tweede Kamer

Kijk ook naar

Stolwijk – Man aangehouden voor rijden onder invloed, bezit drugs en bezit wapens

Donderdagavond 11 oktober rond 20:15 uur was een politie-eenheid van team Krimpenerwaard onderweg naar de …

Regio – Politie vindt hennepkwekerij en grote hoeveelheid illegaal vuurwerk in woning

De politie Krimpenerwaard heeft op donderdag 10 oktober 2019 wederom een hennepkwekerij ontmanteld in een …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *