dinsdag 14 juli 2020
// ACTUEEL

Lekkerkerk – Uitspraak rechter: drie jaar cel voor veroorzaken dodelijk ongeval N210

Richard van der H. is woensdag 10 juli door het gerechtshof veroordeeld tot een celstraf van drie jaar waarvan één jaar voorwaardelijk voor het veroorzaken van een ongeval met dodelijke afloop op de N210 bij Lekkerkerk; eind vorig jaar. Dat meldt Miranda van Dam, verslaggever van Omroep West.

De eis van het Openbaar Ministerie was aanvankelijk een stuk hoger, namelijk een celstraf van zes jaar. Verder is Richard van der H. veroordeeld tot een rij ontzegging van vier jaar.

Een verkeersruzie liep op 23 december 2018 uit op een drama in Lekkerkerk. Een 28-jarige bestuurder kreeg voor zijn gevoel te weinig ruimte van een andere automobilist. ‘Jij mij vervelen, ik jou vervelen,’ dacht hij toen. Die gedachte kostte uiteindelijk twee mensen het leven en drie raakten er zwaargewond.

De ruzie begon zes kilometer eerder, toen de verdachte vond dat hij bij het invoegen te weinig ruimte kreeg. Hij besloot verhaal te halen. In plaats van bij de volgende kruising af te slaan – zoals hij van plan was – zette hij de achtervolging in. Er werden over en weer gebaren gemaakt en onderweg maakte de verdachte meerdere verkeersovertredingen.

‘Er zijn voor verdachte heel veel gelegenheden geweest om zijn gedrag te beëindigen,’ zei de officier van justitiedonderdag in de rechtbank. ‘Hij heeft diverse rotondes, kruisingen en afslagen gepasseerd waar hij alsnog zijn eigen weg had kunnen vervolgen.’ Maar zelfs toen de andere bestuurder meerdere rondjes over een rotonde reed, in de hoop dat verdachte zou afhaken, bleef hij volhouden.

Na zes kilometer was het de verdachte gelukt om voor de andere auto te komen. Op de provinciale weg N210 zette hij zijn auto stil, om zo ook de ander tot stoppen te dwingen. Het Openbaar Ministeriekwalificeert dat als roekeloos rijgedrag. ‘Ieder weldenkend mens weet dat je je auto daar niet zomaar kunt stilzetten,’ zei de officier van justitie. ‘Verdachte heeft daarmee zonder noodzaak een zeer ernstig gevaar in het leven geroepen. Achteropkomend verkeer is volstrekt niet bedacht op een dergelijke situatie op die plaats op de weg en kan daar nauwelijks adequaat op reageren.’ Verder werden in zijn bloed te hoge waardes THC en cocaïne gevonden, volgens eigen zeggen had hij de dag ervoor gebruikt.

Het ging dan ook mis. De bestuurder van een busje wist niet tijdig te remmen en reed met volle snelheid achterop de auto. Daarin zaten vier broers en de vriendin van een van hen. Zij en een van de broers kwamen bij de klap om het leven, de drie anderen raakten zwaargewond. ‘Op die gitzwarte dag vlak voor kerst zijn zij het volstrekt onnodige slachtoffer geworden van het idiote gedrag van verdachte.’

Kijk ook naar

Motorrijder rijdt twee keer zo hard als toegestaan en moet rijbewijs inleveren

Op de C.G. Roosweg (N210) in Lekkerkerk zag een motoragent op donderdag 21 mei dat …

Schoonhoven – Brandweer verwijdert gevaarlijk hangende tak [+Foto’s]

Zondagmiddag 10 mei is de brandweer Schoonhoven omstreeks de klok van tien voor vijf opgeroepen …

3 reacties

  1. Jan Jacob Littel

    Belachelijk

  2. Veel te weinig deze straf 2 mensen overleden door belachelijk rijgedrag van deze man.
    Absurd dat hij er met zo weinig straf vanaf komt de nabestaanden hebben levenslang .

  3. 3 jaar waarvan 1 voorwaardelijk… dus over 16 maanden weer thuis…
    Bizarre uitspraak!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *